31 Ekim 2012 Çarşamba

Sonbahar: Ruzgarda donen yaprak adam.

Bugun de evde defter arasında kuruttugumuz yapraklardan adam yapıp bşrşnş balkona astık ruzgarda donsun ruzgarla dans etsin diye  digerini de yusufun oyun oynaması icin oyuncaklarımızın arasına koyduk.

Malzemeler:
  • 2 tane kurutulmus yaprak
  • Makas
  • Uhu
  • 2 farklı renkte Karton biri sapka biri de adam icin.
  • Igne ve İplik

30 Ekim 2012 Salı

Sonabahar: Agaclar


 
 
Yusufla birklikte Kannenfeldparkta gezerken agacları tanıdık bazı agacların uzerlerıne cızgıler cızılmek suretiyle isaretlerndiklerini farketti yusuf. sonra bazı agaclardan korktu bazılarının altına girip kozalak kestane topladık sıncap kovaladık. Yandaki agacın yanına gitmesini fotografını cekecegimi soyledim yusuf da -Ama bu agac beni yer. dedi :)
 
Bu agacı ıcın de kendısını yemesınden korksa da koıkumuzu yenip yanına gıttık ve altında kozalak kestane var mnı dıye yanına gittik.





Burdada nihayet boyumuza uygun yapraklarını henuz dokmekte olan sararmıs yapraklı bir agac bulduk yusuf ustunden yaprak koparmaya calısınca ellerı acıdı ona yapragı nasıl koparacagını ogrettım. sonra yusufun tanımıyla bebek agacın ustune cıktık.







Yandaki resimde de agac yapımı var tabiki dalları kartona cizip kesiyorusnuz sonra da onceden defter arasında kuruttugunuz yaprakları da yapıstırıp PVC kaplıyorusnuz ve uzun omurlu kucuk bir agac cıkıyor ortaya. daha once de buyuk bir agac yapmıstık onceki agacımız burda
 

Sonabahar: Kirpi

Elimizdeki sonbahar temalı malzemeleri kullanmak ıcın mevsım gecmeden son zamanlarımız. bugun de kirpi yapalım dedik hem kolay hem de yusufun kirpilere ozel ılgısı var dıyebilirim.
 
Kirpi ıcın once govdesını mavı kartondan kestım sonra kucuk bır yuvarlak kesip burnunu yapıstırdık ustune de kahverengı ve sıyah ucgen seklınde sekıller kesıp sıvrı kısmı uste gelecek sekılde dıkenlerını yapıstırdık ortaya kırpı cıktı :)
 
Yıne kesme ısını ben yapıstırma ısını yusuf yaptı kardesımız dogmadan once cocuk makasıyla yusufa kestırırdım o zamanlar zamanım vardı ama bu kırpıyı yapana kadar kardesımız hep agladı ve acele etmek zorunda kaldık yoksa aslında destek verırsek 3 yasındakı cocuklar d abunları bu kadar duzgun olmasa da kesebılırler.
 
 

29 Ekim 2012 Pazartesi

Sonbahar: kartondan bir sonbahar calısması

     Sonbahar temasını artık bitirdik bitiricez derken hala yeni sonbahar calısmları yapmaya devam ediyoruz daha defter arasında kuruttugumuz yapraklarımız var ve kıs geldıgı ıcın elımızdeki fıkır ve malzemeleri bir an once yapalım dıze bugun de kartondan supurge yaprak ve adam yapıp kagıda yapıstırarak yapıstırma bir resim olusturduk.
 
     Once assagıdaki kucuk resimdeki  gibi sekilleri renkli kartona cizip kestik sonra ev seklinde olan parcanın alt kısmına sık sık kısa kesikler attık supurgenın ucuna benzedi ve ustune de assagıdaki resimdeki uzun kalıp gibi olan sekli

Yusuf oynarken. (I)

arkadan 2. i cocuk Yusufmus ;)
     Yusufun gun icinde oynarken yaptıgı soyledigi bazen ilginc bazen komik ve bazen cok guzel beni cok sevindiren gururlandıran seyler var ki hepsini tabiki buraya teker teker yazamıyorum ve hatta cogunu gunluk yogunlugum icinde unutuyorum bile :(
 
     Onların dunyası o kadar degisik ki kurdukları oyunlarda olmayacak seyleri kombine edebiliyor en olmayacak aklımıza gelmeyecek sozler soyleyebiliyorlar.  aslında bu sozleriyle ve yapmaya calıstıklarıyla biz de cocuklarımızın biraz daha buyudugunu anlıyoruz. mesela bugun yusuf Lego Treniyle oynarken ust gecide lego adamlarını arka arkaya dizip egdi ve bak namaz kılıyorlar dedi. cok gururlandım mutlu oldum oyuncaklarına namaz kıldırıyordu ;) cemaati bulunca ilk aklına gelen seyin namaz olması cok guzel. Allah kabul etsin diyoruz ve arabalara geciyoruz.

28 Ekim 2012 Pazar

Sonbahar: boyama ve ogrenme Kitabı

Bugun Yusufla Sonbahara dair son calısmalarımızdan birini yaptık. cunku dun buraya lapa lapa kar yagdı artık kıs ayına girdik ve bundan sonra kıs temaların baslicaz.

Sonbahar Ögeleriyle dolu bir kitap hazırladık. Önce kitabın sayfalarını cıktı alıp sonra uzerlerindeki sayfa numaralarına gore katlayıp kitap haline getirdik ve oyun oynayarak okuduk sonra da boyadık soyle kı:

26 Ekim 2012 Cuma

Sonbahar: Korkuluk yapımı

     Yusuf gecen gun kutuphaneden aldıgımız konusan kitaptaki Korkuluktan korkunca ona daha sirin korkmayacagı bir korkuluk yapalım dedik.
 
     Korkulugun ne ise yaradıgını anlattım ama isminden midir yoksa kitaptaki korkulugun cirkin olmasından mıdır kitabın o sayfasını actıgında hep ben bundan korktum anne diyordu. (korkuluktan daha cok adama benzemis sanırım ama zaten maksat cırkın gorunmemesiydi benim icin) benim yaptıgım korkulugu ise oyun oynarken yanına alıp oyuncaklarının yanına dikti onunla korkmadan tek basına da oynayabildi. korkulugu yaparken yapıstırma kısımlarını yusufa yaptırdım kesme kısmı 2.5 yasındaki bir cocuk icin biraz ince is istediginden kesme kısımlarını ben yaptım.

24 Ekim 2012 Çarşamba

Cocuklarla bir gün


Grupca sarkı soylüyoruz
     Dun cocuklarla Anne bebek bulusmasına gittik orda ikisi de oynadılar yunus dogana kadar zaten yusufla birlikte haftada 2 kez giderdik ama dogumdan sonra ara vermistik. orda yunus yerde yatıp oynayan cocukları seyretti yusuf da genelde arabnalarla ve buldugu oıyuncaklarla oynayıp vakti iyi gecirdiler. ordan cıkmadan once de tum cocuklar toplanıp sarkılar soyledik. anne bebek bulusmalarına gidip boyle guzel vakit gecirmeyeli bayagı olmus. kardesimiz dogduktan sonra yusufla eskisi gbi cok ilgilenemiyordum. Ozellıkle yunusa ası yaptırmamdııgm ııcın ılk 6 ay boyle kalabalık ıcıne sokmak ıstemıyordum ama ekım geldı ve herkesın kreslerı okulları basladııg ıcın anne bebek bulusmaları da eskısı gıbı cok kalabalık olmuyor diye artık sosyal hayata tekrar

Konusan Kitap

   
   


Dün kutuphaneye gidip elimizdeki okuyup artık        bakmadıgımız kitaplalrımızı geri verdik ve yeni baska kitaplar baktık. yusufa sevdigi kitapların yanısıra daha once kitapcıdan gorup cok pahalı buldugum icin almadıgım kalemle birlikte konusan kitaplardan gordum ve hic kacırmadan aldım tabi.  (TİNG der Horstift und Horbuch) Kalemi kitabın cesitli yerlerine degdirince hem ordaki durumu anlatıyor hem de ordaki dogal sesleri cıkarıyor. kelebek, ugurbocegi, sinek... cesitli ucan boceklerin bile kanat sesleri arasında farklılıklar var. bir yandan da bocek cesıtlerini anlatıyor. bunun daha kucukler icinolan hayvan sesleri meyva sebzeleri tanıtan daha cok sesitleri var. herseyin hazırı var ya gunumuzde bu da o hesap artık kitabı bile kalemler okuyor ;)

Ting kıtapları ve kalemıyle ılgılı turkce ınformasyon: http://www.ting.eu/tr/
 


   

22 Ekim 2012 Pazartesi

Cok dilli Kitap: En Onemlisi - Allerwichtigste

     Gecen gun kutuphanede cok guzel bir kitapla karsılastım. ilk bakısta sıradan bir kitap gibi gorunse de dikkat edildiginde icinde cocuklara cok onemli degerleri kazandırabilecek bir kitap, zaten kitabın adı da 'En Onemlisi - Allerwichtigste'. Degerler derken: cok kulturlulugu destekleyip, degisik ve farklı olana saygıyı kabullenmeyi ve kendinden farklı olanı anlamayı, iki farklı insan ya da ozellik arasında ustunluk olmadıgını herkesin her seyin kendi farklı ozellikleriyle anlamlı oldugunu cok basit ve en kestirme yollardan biriyle gosteriyor.

Sonbahar: Yapraktan ve Cevizden Gemi

     Gecen gun yeni yayımlanmıs bir kitaptan bir fikir edindim. bir ara o kitabı da eklicem. yusufa gemi yapıcaz diye once cevizleri duzgunce kırıp iclerini yedik. yusuf normalde ceviz yemeyı sevmez ama gemi sevdasına cevizleri de bir guzel yedi ;) sonra kucuk bir civi ve cekic ile cok dikkatli bir sekilde cevizin ortasına kucuk bir delik acılır. delige Kurdan sokulur. ama kurdanın altına uhu ya da farklı bir malzemeyle yapıstırıcı surup cevizin deliginin kapanmasını saglamalıyız ya da erimis Mum ile cevizin altından deligi kapatalım yoksa gemi su alıp batabilir. kurdana da topladıgınız az kurumus yapragınızı yelkenli gibi takın. ben biraz kuru bir yaprakla yaptıgım icin hemen parcalandı o yuzden daha yesil tam kurumamıs elde parcalanmayacak yesilimsi bir yaprak kullanın.

Bodensee: Konstanz - Bregenz.

Konstanz- Bahnhof (İstasyon)
     Gecen Pazar Bodensee'yi Konstanz uzerinden arabayla Bregenze kadar gezdik. cocuklarla arlka koltukta tıklım tıklım 2.30 saatlik bir yol gitmek yorucu oldu ama ailecek hepimize iyi geldi. Konstanza vardıgımızda oncelikle sehri gezdik tum avrupada oldugu gibi orda da eski kaleler, tarihi ozellikleri korunmus ve yapısı bozulmamıs evler gorduk ve son olarak botla Bodensee ye cıktık. yusuf iki kisi pedallarla botu surerken yusuf da kaptanlık edip ortadaki yonlendirme aparatıyla botumuzu acıklara dogru surdu ;) 1 saate yakın denizin ustunde vakit gecirdik ben cogunlukla denızın derinligine bakarak korktum yunus her zamanki gibi uyudu ve uyanınca da denizi seyretti. Bu bot seyahati yusuf icin cok iyi oldu cunku

19 Ekim 2012 Cuma

Sonbahar: yaprakların golgelerini bulalım

yaprakları tasırmadan boyamaya calıstık ve
 yaprakların golgelerini bulup birbirlerine dogru cizgi cektik.
     Gecen yaz yusufla golgelerimizi tanımıs ve onlarla oyun bile yapmıstık. yusuf benım golgemı ben onun golgesini yakalamaya calısmıstık ve yusuf benım golgeme vurunca ben de sanki bana vurmus gibi yapmıs golgelerimizle doyasıya eglenmistik. simdi ise Sonbaharda oldugumuz icin Sonbahar objeleriyle calısıyoruz ve gecen gun yaptıgımız agactan sonra bir de boyle bir alıstırma ile ayrıntılara ne kadar dikkat edebildigimize bakalım dedik.

18 Ekim 2012 Perşembe

Sonbahar: Dogadan topladıgımız malzemelerle duyusal Havuz ve Agac yapımı


     Gecen gun sabah disari cikip kurumus, taze degisik renklerde agac yapraklari toplamak uzere sehrin en buyuk parklarından birine gittik. Yolda agaclara ozellikle dikkat edip hepsinin soguktan kurumus yapraklarının nasıl da renk degistirdigini bazılarının nerdeyse cıplak dallarının kaldıgını ve bunun gibi ozellikleri gozlemledik. parkta oynarken birkactane Sincap gorup kovaladık onlar da zamanla evcillesmismidir nedir yusuf onların cok yakınına gitmeden kacmadılar.  , yaprak toplarken kucuk bir orumcegin yaptigi buyuk ve incecik bir orumcek aglarını da seyrettik ve tabiki Agları bozmadık :).

Asısız Yasam; Hepatit B


  • Bir Virus hastalıgıdır. 20. yuzyulda sadece insanlarda yayılmıstır.,
  • Gorulme sıklıgı: tum dunyada %5, Afrikada %30, Almanyada: %0,05
  • Kulucka Donemi; 40- 160 gun. 
  • Seyiri: kisinin savunma sistemine baglıdır. %50 si  sarılık olmaksızın gecirilir. vakaların %96 sı tamamen iyilesir. vakaların %5 ila 10 u kroniklesebilir. (Siroz ya da karaciger kanseri riski vardır)
  • Bulasma: Kan, Cinsel yolla ve yaralarla bulasır. (cok nadiren Tukuruk yoluyla da bulasabilir) 
  • Kaynagı: saglık sektorunde kotu hijyenik sartlar. igneyle uyusturucu alımı. hayat kadınları. homoseksueller. hijyenik olmayan sartlarda dovmei kulak delimi, piersing ve akapunktur  yapımı. hastalık tasıyıcı annelerden dogan bebekler.

      Bu hastaligin yuksek bulasicilik riski oldugu gibi sadece kan yoluyla bulasabilir yani kandan kana ya da yaradan yaraya bulasir. ozellikle kronik hepatit B hastasi olan annelerden yeni dogmus bebekler icin tehlikelidir, bu hastaligin %50 si dogum yoluyla bulasir. bu kadar kucuk yasta dogar dogmaz hastaligi alan bebekler icin hastalik sureci cok zor gecer. cocuklarin %15 i 20 yasina gelmeden olurler. hepatit B hastasi olan annelerin bebekleri ilk 7 gun icerisinde hapatit B asisi olmalari gerekir ve bu aktiv asi 2. ve 7. aylarda tekrar edilmelidir. guzel olan yani bu durumun sadece cok az cocuk icin gecerli olmasi. yani bu hastalik durumu olanlar icin gecerli bir asidir. Diger butun cocuklarin bu asiya ihtiyaclari yoktur. Almanyada hamileleigin 32. haftasinda

11 Ekim 2012 Perşembe

Bebeklerde Buyume Ataklari.

Buyume atagini nasil anlariz?

Hemen hemen her zaman bebeklerin sinir sisteminin bir büyüme atagi olur ve bu ataklar bebek icin yeni firsatlardir. . bebegin ogrendigi her yeni yetenek Bebegin genel davranisini etkiler . zahmetli bir donemdir ve aglamalar bu ataklarin en onemli gostergesidir. bebeginiz alisilmisin disinda sizin icin daha zahmetli ve yorucu olur cunku mesela cocugunuz ilk defa kafasini tutmaya baslamistir ve hayata karsi daha talepkar olmaya baslar. bebeginiz her yeni becerisinde ve kazandigi her yeni algida kendisi de urker mesela bir anda herseyin bambaska oldugu farkli bir gezegende uyandiginizi dusunun iste bebeginiz de bu sekilde urker. bebek saskin oldugu icin uyumak istemeyebilir ve yemek yemek istemeyebilir.uyumak ve yemek yerine guvendigi bir kisiye sarilmak ister ve surekli kucakta tasinmak ister.

Buyume ataklari ne kadar surer?

bu ataklar bir anda basladiklari gibi bir anda da

Resim yapmayi ögreniyoruz: Cizgi ve Cember (Line and Circle) (eine Linie und ein Kreis)

     Gecen gun yeni kitaplar almak icin kutuphanemize gittik iki dilli Turkce ingilizce ve almanca kitaplara baktik. artik 3 yasina yaklastigimiz icin dil egitimine baslamanin vakti geldi keza simdiye kadar bilincli olarak anne baba olarak sadece anadilde konusmustuk simdi yavas yavas 2. bir dilde kitap okumaya basliyoruz.

     Kutuphanede cok guzel bir kitap buldum, basta cok basit gibi geliyor goze ama simdiye kadar oglumu cizim konusunda destekleyemedigim icin bu kitabi hemen aldim. hem 3 dilli bir kitap hem de cizime baslangic icin nasil baslayip nelerle cizmeyi ogretmeye devam edebilecegimizi eglenceli bir sekilde gosteren bir kitap.

     Once cember cizmeyi ogreniyoruz sonra duz cizgi cizmeyi ogreniyoruz sonra bir cok cizgi ve bircok cember cizmeyi ogreniyoruz sonraki adim cizgiler kosar cemberler yuvarlanir. sonra cember ve cizgi karsilasirlar ve arkadas olup birlikte guzel degisik seyler

9 Ekim 2012 Salı

El isi ve oyunlarimizdan ornekler.

Merakli minik derigisinin onceki sayilarinda verdigi bir karton pota maketini yaptik ve kucuk toplarimizla mini basket oyunu kurduk, yusuf  cok sevdi hatta icine toplari atabildigi icin hem kendi oynuyor hem de beni de birlikte oyniyim diye cekistirip duruyor. biz bunu hazir maketten yaptik ama diz karton zemine potayi tutacak kadar kalinlikta ve uzun kartondna bir sopa ce ucuna da inc ebir kartonu yuvarlayip pota kismina yapisitirp bir pota yapabilirisniz.

5 Ekim 2012 Cuma

Emzirme ve Ek gida uzerine

     Bebekler icin anne sutunden daha iyi bir besin yoktur.ve nerdeyse butun kadinlar emzirebilir, bu amacla avrupa ulkelerinde emzirmeyi destekleyen organisasyonlar dernekler ve emzirme danismanlari vardir. Maalesef (avrupada) bazi gunumuz kadinlari cocukluk caginda emzirilmemisler bunun nedeni Tibbin yonunu teknik dogal bilimlerinin belirlemesidir, yani Teknik doga bilimlerinin dogadan daha akilli oldugu anne sutunun daha pratik yapay bir sut ile degistirlebilecegi inancinin hakim olmasi kadinlarin bebeklerini emzirmek yerine alternativ sutlere guvenmelerine neden olmustur. bu tehlikeli yanlis inanc cocuklarin hayatlarina mal olmustur.Almanyada 1990 da  cocuklarin 1% (yuzde bir`i) ilk 6 ay emzirilmistir!!!! daha sonra bu hata farkedilmis ve bu anlayis duzelltilmeye calisilmistir. ama maalesef gunumuzde hala

2 Ekim 2012 Salı

Cenevre gezimiz

     Gecenlerde turkiyeden dondugum gece esim hadi yarin cenevreye gidelim dedi ve sabah apar topar cocuklarin esyalarindan toparladim bir seyler yola ciktik. 2.5 saat yol gittik cenevreye varmak icin. oraya vardigimizda 2.5 saatlik yoldan dolayi aciktik ve bizi karsilayan arkadasimizin bizi goturdugu tren istasyonunun (Bahnhof) yaninda  "Pasta" ci yani Makarnaciya gittik. dukkanda sadece makarna ve cesitleri vardi baska bir alternatif koymamislardi boyle bir lokanta turkiyede tutmazdi heralde ama makarnacida makarnalar cok lezzetliydi ki ertesi gun de oraya yemek yemeye gittik. yunus acikip aglayinca emzirmek icin garsonlardan yer olup olmadigini sorduk, aslinda bir koseye gecer emzirirdim ama makarnaci cok doluydu. tabi fransizca bilmedigimiz icin biraz zor anlastik ama sonunda emzirmek icin bir yer olup olmadiigni sordugumuzu anladilar ve Allah razi olsun ki herkesin yapmayacagi birseyi yapip kendi giyindikleri esyalarini koyduklari genis bir odayi gosterdiler bana emzirmek icin.